Organizacja

  • małe grupy 10-osobowe,
  • 5 cykli szkoleniowych,
  • pięciodniowy system szkolenia,
  • warsztatowa forma zajęć

Zajęcia będą się odbywały raz w miesiącu, od poniedziałku do piątku (pierwszy dzień 4h bloku „Technologie gastronomiczne”, 4h bloku „Cukiernictwo”, następne 4 dni po 8h dziennie bloku „Cukiernictwo”). Jest to spowodowane tym, że w weekendy w lokalach gastronomicznych następuje największe natężenie pracy, co uniemożliwia pracownikom otrzymanie urlopu niezbędnego do uczestnictwa w szkoleniach organizowanych poza godzinami pracy. Zajęcia będą miały formę warsztatową (treści teoretyczne „przeplatane” będą pokazem wykładowcy a następnie uczestnicy/czki wykonywać będą ćwiczenia praktyczne).

Organizacja cyklu szkoleniowego

Blok szkoleniowy

Ilość godzin

Technologie gastronomiczne

4h

Cukiernictwo

36h

Razem

40h

Blok szkoleniowy „Technologie gastronomiczne” obejmuje zapoznanie uczestników/czek z wyposażeniem bazy gastronomicznej, przeznaczeniem oraz sposobem użytkowania specjalistycznego sprzętu i narzędzi używanych w gastronomii. Zajęcia prowadzone będą przez wysoko wykwalifikowanego specjalistę z Polski.

Blok szkoleniowy „Cukiernictwo” obejmuje:

  • Towaroznawstwo – badanie i wskazanie cech charakterystycznych i jakościowych surowców, skład surowców.
  • Wyroby cukiernicze w tradycji regionalnej Włoch – typy ciast (biszkoptowe, francuskie, kruche, drożdżowe, brisee) i deserów (ciepłe, zimne, mignon)
  • w cukiernictwie oraz sposoby i techniki ich wyrabiania, techniki wyrabiania ciast i kremów.
  • Techniki dobierania składników, nadziewanie, dekorowania i zdobienia produktów cukierniczych – techniki wyrabiania kakao, czekolady, lukru, polewy
  • i masy migdałowej, obróbka cukru (ziarnisty, płynny, puder, dmuchany), nadziewanie i dekorowanie.
  • Czekolada w cukiernictwie i restauracji: technika przygotowania i dekoracji.

Zajęcia prowadzone będą przez wysoko wykwalifikowanego specjalistę z Włoch przy udziale tłumacza.

Osoby, które zakwalifikują się do udziału w projekcie będą miały bezpłatnie zapewnione:

  • materiały szkoleniowe i dydaktyczne,
  • ubranie robocze-ochronne,
  • catering podczas szkolenia,
  • wysoki poziom szkolenia,
  • profesjonalną i doświadczoną kadrę dydaktyczną z Polski i Włoch,
  • noclegi dla osób z poza miejsca szkolenia,
  • zwrot kosztów dojazdu,
  • certyfikat ukończenia szkolenia
  • ubezpieczenie.